Hjem » Artikler » Slik finner og stenger du hovedstoppekranen
Slik finner og stenger du hovedstoppekranen
Hvordan finne stoppekranen nå uhellet er ute?
Foto: Rørvakt.no

Artikkel sist endret 27. mai 2025

Slik finner og stenger du hovedstoppekranen

Å ha kjennskap til hvor hovedstoppekranen er plassert og hvordan man stenger vanntilførselen, er helt grunnleggende for alle som eier bolig eller hytte, og er også svært nyttig kunnskap for leietakere.

Innholdsfortegnelse

Del artikkelen

Å ha kjennskap til hvor hovedstoppekranen er plassert og hvordan man stenger vanntilførselen, er helt grunnleggende for alle som eier bolig eller hytte, og er også svært nyttig kunnskap for leietakere. I en nødsituasjon knyttet til vann, som for eksempel en akutt lekkasje, kan nettopp denne kunnskapen spare deg for store summer i potensielle vannskader og betydelig hodebry. Det er imidlertid også viktig å vite hvordan kranen benyttes i forbindelse med planlagt vedlikehold, eller når man skal reise bort for en periode. Denne artikkelen fungerer som en komplett guide til både innvendige og utvendige hovedstoppekraner. Målet er at du trygt skal kunne lokalisere din hovedstoppekran og føle deg sikker på hvordan den skal brukes.

Hva er en hovedstoppekran?

En hovedstoppekran, også ofte referert til som hovedkran for vann eller simpelthen stoppekran for vann, er ventilen som kontrollerer den totale vanntilførselen inn til en bolig eller bygning. Ved å stenge denne kranen, stanser du effektivt alt vann fra å komme videre inn i boligens rørsystem. Det finnes hovedsakelig to typer:

  • Innvendig hovedstoppekran: Denne er plassert inne i selve boligen og er den du normalt vil benytte for de fleste formål.
  • Utvendig hovedstoppekran: Denne finner du vanligvis ute på tomten eller i offentlig grunn. Den fungerer som en ekstra sikkerhetsbarriere eller for fullstendig avstengning av vanntilførselen til hele eiendommen.

Innvendig hovedstoppekran: Din første forsvarslinje

Dette er kranen du raskest må kunne lokalisere og betjene ved behov.

Hvordan finne den? Vanlige plasseringer

Å lokalisere den innvendige hovedstoppekranen kan av og til kreve litt detektivarbeid, men den er som regel strategisk plassert der hovedvannledningen føres inn i boligen. Vær oppmerksom på følgende typiske steder:

  • Teknisk rom: Dersom boligen har et dedikert teknisk rom.
  • Vaskerom eller fyrrom: Ofte i nærheten av varmtvannsberederen eller andre sentrale VVS-installasjoner.
  • Under kjøkkenbenken: Ikke uvanlig, spesielt i eldre leiligheter.
  • Badet: I noen tilfeller kan den være plassert her.
  • Kjeller: Et vanlig sted i eneboliger med kjelleretasje.
  • Ved vannmåleren: Hovedstoppekranen er nesten alltid plassert enten rett før eller rett etter boligens vannmåler (dersom en slik er installert). Et godt tips er derfor å se etter vannmåleren først!

Selve kranen kan ha ulik utforming; enten som et rundt ratt (ofte rødt, men andre farger forekommer også) eller som en hendel/spak.

Hvordan stenge den? Hvilken vei skrur man en stoppekran?

Dette er et kritisk punkt hvor mange føler seg usikre.

  • Ratt-type: De aller fleste kraner av ratt-typen stenges ved å skru med klokken (samme retning som når du skrur igjen en vanlig flaskekork). Skru til du kjenner tydelig motstand, men unngå å bruke overdreven kraft.
  • Hendel/Spak-type: Disse kranene vris vanligvis 90 grader for å stenge. Ofte vil hendelen stå på tvers av rørets lengderetning når kranen er stengt, og parallelt med røret når den er åpen.

Bekreftelse: Har du faktisk stengt vannet?

Etter at du mener å ha stengt kranen, er det viktig å alltid verifisere dette. Åpne en kran i nærheten (for eksempel på kjøkkenet eller badet). Dersom vanntilførselen stopper helt opp etter en kort stund (det vil ofte være litt restvann i rørene), har du stengt hovedstoppekranen korrekt.

Utvendig hovedstoppekran – en dybdeguide

Det er viktig å ha kjennskap til den utvendige stoppekranen også, spesielt for eiere av eneboliger og andre typer grunneiendommer.

Hvordan finne hovedstoppekran ute?

En utvendig hovedstoppekran for vann er typisk plassert nede i et kumlokk i bakken, ofte i nærheten av tomtegrensen.

  • Se etter et kumlokk, som regel laget av støpejern eller plast. Det kan være merket med «VANN», «V», kommunens logo, eller en annen relevant indikasjon.
  • Noen ganger kan en blåmerket stake eller et lite skilt i nærheten markere plasseringen.
  • Plasseringen kan også være inntegnet på et situasjonskart over eiendommen din. Slike kart kan ofte skaffes fra kommunen.

Har alle hus utvendig stoppekran?

De fleste eneboliger og nyere eiendommer er utstyrt med en utvendig hovedstoppekran. For eldre eiendommer eller i større leilighetskomplekser kan imidlertid løsningene variere.

  • Privat vs. kommunal kran: Det er viktig å skille mellom den kommunale hovedvannledningen og din private stikkledning. Den utvendige stoppekranen vi omtaler her, er vanligvis den første private kranen på din stikkledning etter tilkoblingspunktet til det kommunale nettet, alternativt den siste kommunale kranen før din private ledning begynner.
  • Noen eldre hus har kanskje ikke en lett tilgjengelig utvendig kran på egen tomt, men kommunen vil uansett ha en kran de kan bruke for å stenge tilførselen til din stikkledning ute i det offentlige nettet.

Hvordan stenge utvendig stoppekran?

Å stenge en utvendig hovedstoppekran krever som regel spesialverktøy.

  • Nede i kummen vil du normalt se toppen av selve ventilen. Denne har vanligvis en firkantet tapp eller et annet spesielt utformet feste for betjening.
  • For å nå ned og operere kranen, trenger du en lang T-nøkkel, også kjent som gateventilnøkkel eller kumlokknøkkel. Dette er ikke standardverktøy de fleste har liggende hjemme.
  • Hvilken vei skru stoppekran ute? Også for utvendige kraner er det vanligvis med klokken for å stenge, men dette kan variere avhengig av ventiltypen. Er du usikker, kan det være lurt å forhøre seg med teknisk etat i kommunen eller en erfaren rørlegger.

Hvem har ansvar for utvendig stoppekran?

Spørsmålet om ansvarsfordeling for den utvendige stoppekranen er svært viktig.

  • Kommunens ansvar: Vanligvis har kommunen ansvaret for det offentlige ledningsnettet fram til eiendommens grense. Dette inkluderer ofte også selve anboringen (tilkoblingen) til din private stikkledning, samt en eventuell kommunal hovedstoppekran plassert ute i gaten.
  • Huseiers ansvar: Som huseier har du normalt ansvaret for hele vannledningen fra kommunens tilkoblingspunkt og inn til huset. Dette ansvaret omfatter alle kraner på din private grunn, inkludert vedlikehold og funksjonalitet for din private utvendige hovedstoppekran (dersom du har en slik på egen tomt) og den innvendige hovedstoppekranen.
  • Sjekk med kommunen: Ansvarsfordelingen kan variere noe fra kommune til kommune. Ved usikkerhet anbefales det å sjekke kommunens nettsider for «Standard abonnementsvilkår for vann og avløp» eller ta direkte kontakt med teknisk etat i din kommune.

Når bør du stenge hvilken kran?

  • Innvendig hovedstoppekran: Denne kranen benyttes i de fleste situasjoner som oppstår inne i huset eller på hytta:
    • Ved akutte lekkasjer fra rør, kraner eller andre VVS-installasjoner innendørs.
    • Når du skal reise bort på ferie (spesielt viktig om vinteren for å forebygge vannskader som følge av frost).
    • Ved utførelse av mindre reparasjoner eller utskifting av kraner, toalett og lignende (forutsatt at du har nødvendig kompetanse – se avsnitt nedenfor).
  • Utvendig hovedstoppekran: Denne kranen benyttes sjeldnere av huseieren selv, men kan være aktuell i følgende situasjoner:
    • Ved større lekkasjer på stikkledningen ute på din private tomt (det vil si før den innvendige hovedstoppekranen).
    • Dersom den innvendige hovedstoppekranen er defekt, har satt seg fast, eller i sjeldne tilfeller ikke finnes.
    • Ved større, planlagte arbeider på rørsystemet som krever en fullstendig avstengning av vanntilførselen.

Hva hvis stoppekranen sitter fast, eller du er usikker?

En stoppekran for vann som ikke har vært i bruk på lang tid, kan dessverre sette seg fast.

  • Ikke bruk overdreven makt! Dette kan føre til at du ødelegger kranen og potensielt forverrer situasjonen.
  • Hvis kranen virker treg, kan du forsiktig prøve å «rugge» den litt frem og tilbake (en liten bevegelse mot åpen og deretter mot stengt posisjon) før du forsøker å stenge den helt.
  • Er du det minste usikker, eller dersom du ikke klarer å stenge kranen, bør du kontakte en rørlegger eller en rørleggervakt umiddelbart. Dette gjelder spesielt i en nødsituasjon knyttet til vann.

Hovedstoppekranen: Kunnskap som gir trygghet

Å ha sikker kunnskap om hvor din hovedstoppekran befinner seg og hvordan du korrekt stenger vanntilførselen, er helt essensielt for alle som bor i hus eller leilighet. Denne kunnskapen gir deg nødvendig kontroll i kritiske situasjoner og utgjør ditt beste forsvar mot omfattende og kostbare vannskader. Bruk derfor litt tid på å lokalisere dine stoppekraner allerede i dag – det er en liten innsats som kan spare deg for store bekymringer og utgifter. Skulle du oppleve en akutt vannlekkasje eller andre problemer med rørsystemet som du ikke kan håndtere selv, finner du raskt hjelp fra kvalifiserte rørleggervakter over hele Norge via nettstedet Rørvakt.no.

Nyttige artikler og råd om rør

Enten du ønsker å lære om vedlikehold av rørsystemet eller trenger gode råd i en akuttsituasjon, håper vi du finner nyttig veiledning i våre artikler.

Rørguiden

Velg trygg rørlegger: Forstå norske kvalifikasjoner og godkjenninger

Når du trenger en rørlegger, enten det gjelder en akutt utrykning eller et planlagt prosjekt, er det mer enn bare prisen som teller. Å ha en grunnleggende forståelse
Les mer ›
Rørguiden

Akutt vannlekkasje hjemme? Dette må du gjøre mens du venter på rørvakt!

En vannlekkasje i hjemmet er blant de mest stressende opplevelsene for en boligeier. Lyden av vann som renner ukontrollert, eller synet av en stadig voksende dam på gulvet,
Les mer ›
Se alle artikler ›