Hjem » Artikler » Akutt vannlekkasje hjemme? Dette må du gjøre mens du venter på rørvakt!
Akutt vannlekkasje hjemme? Dette må du gjøre mens du venter på rørvakt!
En vannlekkasje i hjemmet er blant de mest stressende opplevelsene for en boligeier.
Foto: Rørvakt.no

Artikkel sist endret 27. mai 2025

Akutt vannlekkasje hjemme? Dette må du gjøre mens du venter på rørvakt!

En vannlekkasje i hjemmet er blant de mest stressende opplevelsene for en boligeier. Lyden av vann som renner ukontrollert, eller synet av en stadig voksende dam på gulvet, kan virkelig sette pulsen i været.

Innholdsfortegnelse

Del artikkelen

En vannlekkasje i hjemmet er blant de mest stressende opplevelsene for en boligeier. Lyden av vann som renner ukontrollert, eller synet av en stadig voksende dam på gulvet, kan virkelig sette pulsen i været. I en slik panikksituasjon er det lett å føle seg maktesløs. Likevel finnes det viktige tiltak du må iverksette umiddelbart for å begrense skadeomfanget, mens du venter på akutt hjelp fra en rørlegger eller den lokale rørvakten. Ta et dypt åndedrag. Denne artikkelen gir deg en steg-for-steg-veiledning til hvordan du best håndterer situasjonen, slik at du kan stoppe vannlekkasjen eller i det minste redusere konsekvensene.

1. Sikkerhet først – vurder faren!

Før du foretar deg noe som helst, er det avgjørende å vurdere sikkerheten.

  • Fare for elektrisk støt: Husk at vann og elektrisitet utgjør en livsfarlig kombinasjon. Dersom lekkasjen oppstår nær stikkontakter, elektrisk utstyr, sikringsskapet eller synlige ledninger, må du for all del ikke berøre verken vannet eller de elektriske installasjonene.
  • Dersom du kan nå sikringsskapet på en trygg måte, uten å måtte gå gjennom vann, bør du slå av hovedstrømmen til boligen. Dette er særlig kritisk hvis vannstanden stiger fort.
  • Er du det minste usikker, hold god avstand og overlat håndteringen til fagfolk.
  • Sklifare: Vær oppmerksom på at våte gulv blir svært glatte. Beveg deg derfor forsiktig for å unngå fall.

2. Steng hovedstoppekranen – det viktigste steget!

For å stoppe vannlekkasjen, eller i det minste begrense den betydelig, er det absolutt viktigste tiltaket å lokalisere og stenge boligens hovedstoppekran. Denne kranen styrer nemlig hele vanntilførselen inn til boligen din.

Hvor finner du hovedstoppekranen?

  • Enebolig: I eneboliger befinner den seg ofte i kjelleren, et teknisk rom, på vaskerommet, eller der hovedvannledningen kommer inn i huset. Du kan også finne den i nærheten av vannmåleren.
  • Leilighet: I leiligheter er den vanligvis plassert i et felles teknisk rom, i et skap på badet eller kjøkkenet, eller av og til under kjøkkenbenken. I enkelte boligblokker kan det eksistere felles kraner for flere leiligheter, mens andre har individuelle kraner for hver enhet. Det er lurt å forhøre seg med styret eller vaktmesteren om plasseringen før en eventuell krisesituasjon.

Hvordan ser den ut og hvordan stenges den?

  • Den kan se ut som en rød hendel (en spak) som skal vris 90 grader for å stenge – slik at den står på tvers av røret.
  • Alternativt kan det være et rundt ratt, ofte rødt eller blått, som må skrus med klokken (huskeregel: skru mot høyre) helt til det stopper. Dette kan kreve flere omdreininger.

Finner du den ikke, eller får du den ikke stengt?

  • Bevar roen. Gjør ditt ytterste for å begrense skadeomfanget (se neste punkt), og husk å informere rørvakten om situasjonen med kranen når du ringer.
  • Bor du i leilighet, kan du kontakte vaktmester eller be naboer om hjelp.

Lokal stoppekran

Dersom lekkasjen tydelig stammer fra et bestemt sted, for eksempel et toalett eller en servant, kan det finnes en mindre, lokal stoppekran i nærheten av installasjonen. Å stenge denne kan være en midlertidig løsning hvis hovedstoppekranen er utilgjengelig, men det sikreste er alltid å få stengt hovedkranen.

3. Begrens skadeomfanget mens du venter

Når vanntilførselen forhåpentligvis er stanset, eller mens du avventer hjelp dersom du ikke fikk stengt kranen, blir neste prioritet å minimere eventuelle vannskader.

Fjern vann

Ta i bruk det du har tilgjengelig:

  • Bruk bøtter og kar til å samle opp vann som drypper.
  • Benytt håndklær, sengetøy eller mopper for å absorbere vann fra gulvet. Vri dem opp og gjenta prosessen.
  • En våtstøvsuger kan være svært effektiv, forutsatt at det er trygt å bruke strøm.

Flytt unna eiendeler

  • Sørg for å flytte møbler, tepper, elektronikk og andre verdifulle eller ømfintlige gjenstander bort fra det berørte området, eller til et tørt og sikkert sted.
  • Løft gjenstander opp fra gulvet der det er mulig.

Sørg for økt ventilasjon (dersom det er trygt)

Åpne vinduer for å fremskynde tørkeprosessen, men bare hvis dette ikke skaper nye farer (som at det regner inn).

Varsle naboer

Dersom du bor i et leilighetskompleks, er det viktig å varsle naboene i etasjen under, ettersom vann lett kan trenge gjennom etasjeskillene.

4. Kontakt rørvakt og forsikringsselskap

Når du har gjennomført de mest kritiske tiltakene for å håndtere din vannlekkasje hjemme, er tiden inne for å kontakte fagfolk.

Ring etter akutt rørleggerhjelp eller rørvakt

  • Finn telefonnummeret til en lokal rørvakt. Rørvakt.no er en nyttig nettressurs for raskt å finne tilgjengelige vakter i ditt nærområde.
  • Forklar situasjonen så rolig og tydelig som mulig: Hva har inntruffet? Hvor kommer lekkasjen fra (dersom du har observert det)? Har du klart å stenge hovedstoppekranen?
  • Sørg for å oppgi nøyaktig adresse og telefonnummer.
  • Forhør deg om forventet ankomsttid.

Dokumenter skaden grundig

Ta bilder og gjerne video av selve lekkasjen og omfanget av skadene. Dette er verdifull dokumentasjon for forsikringsselskapet. Gjør dette etter at du har tatt hånd om de mest presserende oppgavene, som å stenge vanntilførselen og sikre området.

Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt

Meld fra om skaden så raskt du kan. De vil kunne gi deg veiledning for den videre prosessen med skadeoppgjøret.

5. Forbered Ankomst av rørlegger

Mens du venter på at rørvakten ankommer:

Rydd adkomstvei

Påse at rørleggeren får enkel tilgang til både lekkasjestedet og hovedstoppekranen. Flytt unna møbler eller andre gjenstander som kan hindre fremkommeligheten.

Forbered nødvendig informasjon

Vær klar til å forklare rørleggeren hva som har skjedd, omtrent når lekkasjen startet, og hvilke skritt du allerede har tatt for å håndtere situasjonen.

6. Forebygging: Lær av hendelsen

Selv om du befinner deg midt i en krisesituasjon, er hendelsen en viktig påminnelse og lærdom for fremtiden:

  • Dersom du ikke allerede visste det, finn ut nøyaktig hvor hovedstoppekranen din er plassert. Sørg for at alle voksne i husstanden kjenner til plasseringen og vet hvordan den betjenes. Det kan være lurt å teste den årlig for å forsikre deg om at den ikke har satt seg fast.
  • Sørg for å ha telefonnummeret til en pålitelig rørvakt og til forsikringsselskapet ditt lett tilgjengelig.

Å oppleve en vannlekkasje hjemme er aldri en ønskelig situasjon, men ved å handle raskt og korrekt kan du bidra til å redusere skadeomfanget betydelig. Husk at profesjonell hjelp er underveis.

Har du behov for akutt hjelp fra en rørlegger umiddelbart? Besøk Rørvakt.no for å finne en rørvakt i ditt område som kan stille opp på kort varsel.

Nyttige artikler og råd om rør

Enten du ønsker å lære om vedlikehold av rørsystemet eller trenger gode råd i en akuttsituasjon, håper vi du finner nyttig veiledning i våre artikler.

Rørguiden

Velg trygg rørlegger: Forstå norske kvalifikasjoner og godkjenninger

Når du trenger en rørlegger, enten det gjelder en akutt utrykning eller et planlagt prosjekt, er det mer enn bare prisen som teller. Å ha en grunnleggende forståelse
Les mer ›
Rørguiden

Vond lukt fra sluk eller avløp? Slik finner du årsaken og løsningen

Opplever du sjenerende vond lukt fra sluket på badet, eller kanskje en mer generell og ubehagelig kloakklukt i rommet? Eller er det kjøkkenvasken som er kilden til en
Les mer ›
Se alle artikler ›